Fotokabinet

Fotokabinet

2017

Fotokabinet marc prosman architecten opgenomen in collectie Rijksmuseum

Onlangs is het fotokabinet van marc prosman architecten opgenomen in de Rijksmuseumcollectie samen met een verzameling fotografische zeegezichten, waarvoor de kast is ontworpen.

Fotokabinet

Het fotokabinet bestaat uit vier laden waar de foto’s in worden bewaard. Een messing omhulling draagt de vier laden en bestaan uit dunne kokers die om de laden zijn gevouwen. Het frame van de kast is opgebouwd uit berkenmultiplex afgewerkt met een hardwax olie in een ebben kleur. De fronten zijn gemaakt van grenen wagonvloer planken. De treinwagons werden gebruikt voor veevervoer, daardoor zijn deze planken zo uitgesleten. De messing kokerprofielen, zijn voorzien van een blanke wax.

Collectie Rijksmuseum

Het Rijksmuseum heeft een bijzondere collectie kisten en kasten en marc prosman architecten is trots hier een onderdeel van te mogen zijn. Het Rijksmuseum bezit voornamelijk kasten van Nederlandse makelij, maar bijvoorbeeld ook koloniale stukken. In de collectie bevindt zich ook de 'Nachtwacht' onder de kasten, een 16de-eeuws gotisch dressoir met kostbaar houtsnijwerk, en het kabinet van Amalia van Solms, rijkelijk bekleed met schildpad en ivoor. Een absoluut topstuk is ook de 18de-eeuwse apothekerskast, mét inhoud. De laatste aanwinst, het fotokabinet, is te zien online in
Rijksstudio


Ontwerp door marc prosman architecten, Matthijs de Wit en Marc Prosman, www.prosman.nl
uitvoering: Forsa meubelen, Sasker Fortuin
foto’s: Rijksmuseum en eigen beheer
Afmetingen h 83cm, b 119cm, d 83cm

Wilt u meer weten over de
fotografische zeegezichten.
Het fotokabinet is nog niet te zien in het museum, wel online in
Rijksstudio  

Fotografie: Het Rijksmuseum