Beatrixpark

Beatrixpark

Aan de rand van het kinderbad in het monumentale deel van het Beatrixpark hebben wij in opdracht van Stadsdeel Zuid een parkgebouw ontworpen. 

Het is vormgegeven als een vrijstaand paviljoen in de groenstrook ten noorden van het kinderbadje. Naast openbare toiletten, opslagruimte voor de dienst groenonderhoud, toezicht kinderbad en een servicepunt, hebben ook de Vrienden van het Beatrixpark een eigen ruimte. Het gebouw is solitair, maar gaat diverse relaties aan met de omgeving. De bestaande karakteristieke gebogen arcade rondom het kinderbad is vertaald in de rondingen van het nieuwe parkgebouw. De dakrand komt op enkele plaatsen los van de gevel en vormt zo een luifel bij het servicepunt of een overstek bij het strookraam. 

Het gebouw is gematerialiseerd in baksteen, afgewisseld met verticale houten delen, beide in groen-grijstinten. De bakstenen plint loopt op enkele plaatsen door tot de dakrand, terwijl de houten dakrand soms omlaag loopt tot de massieve plint, zo grijpen de twee materialen in elkaar tot een spannend lijnenspel, zowel horizontaal als verticaal.

De wens vanuit het stadsdeel om het gebouw ook vandalismebestendig te maken, geeft het gebouw twee gezichten. Wanneer het kinderbadje geopend is, gaan de luifels omhoog of opzij. In de herfst en winter is het gebouw volledig gesloten. Door het ontwerp is het gebouw echter geen dichte 'doos' in het park, maar een dynamische vorm van hout en baksteen in een groene omgeving.

In het gebouw zijn tevens duurzame maatregelen genomen, zoals FSC hout en energiezuinige verlichting op bewegingsmelders. Een gras-kruiden dak zorgt voor een hemel waterbuffer en draagt bij aan het groene karakter van het gebouw.