Showroom Veldhoven

Showroom Veldhoven

Voor het Nederlandse modebedrijf The VeldhovenGroup ontwierpen wij een nieuw gebouw dat dienst doet als showroom, kantoor en distributiecentrum. Het kledinghuis toont hier onder andere de nieuwe collecties aan inkopers en filiaalhouders van eigen labels. The VeldhovenGroup voert de modemerken sandwich_, Stills, turn over en voor kinderen no-nonsense. Gelegen aan de snelweg presenteert het nieuwe onderkomen zich als een robuust en overzichtelijk gebouw. Het gebouw is in juni 2010 opgeleverd.

Het programma bestaat uit een opslag- en distributiehal, een elftal showrooms en diverse vergader- en werkruimten. De architecten hebben de hal centraal in het ontwerp georiënteerd. Het overige programma vouwt zich rondom de hal. Niet alleen zijn de werkruimten daardoor maximaal naar het daglicht toegewend, de bezoekers aan de showrooms kunnen op de mooiste uitzichten boven de velden rekenen. Het gebouw is compact en als een monoliet ontworpen. Sparingen in het monoliet markeren de entree en creëren een aangenaam verdiept dakterras voor rustpozen.

De opdrachtgevers voorzagen een gebouw met een industriële uitstraling, sober zodat de aandacht niet wordt afgeleid van de getoonde kleding ontwerpen. Om die reden is Showroom The VeldhovenGroup uitgevoerd in schoon prefab beton dat vanbinnen in het zicht is gelaten. Aan het ontwerp is een grote mate van openheid meegegeven. In aluminium uitgevoerde kozijnen, wit gestuukte binnenmuren, donker gebeitste houten vloeren werken aantrekkelijk met de betonnen constructie. Het resultaat is puur en onopgesmukt.

The VeldhovenGroup begon in 1950 als importeur voor diverse kledingproducenten. De onderneming veranderde in 1980 de bedrijfskoers van importeren naar zelfstandig ontwerpen en produceren van labels en collecties onder eigen naam. Doel was nu een gerenommeerde modeleverancier in Europa te worden. Het eerste merk, sandwich_, werd in 1981 gelanceerd. In 1994 volgen Stills, een meer glamourlabel, en no-nonense voor kinderen. turnover vindt zijn oorsprong in 2010. The VeldhovenGroup telt meer dan 1200 werknemers en is verkrijgbaar in Europa, Noord-Amerika en Zuidoost Azië. 

Fotografie: Christian Richters