Hospice Tweede Thuis in Westerland

Hospice Tweede Thuis in Westerland

In het schilderachtige Westerland bevindt zich het Hospice Tweede Thuis. Het is een plaats van rust en troost, waar mensen, omringd door hun naasten, zowel professionele als vrijwillige zorg ontvangen in hun laatste levensfase. Tevens biedt het hospice respijtzorg aan, als een vorm van ondersteuning voor mantelzorgers.

Westerland, ooit deel van het eiland Wieringen, wordt gekenmerkt door de meanderende Westerlanderweg die zich naar het Amstelmeer slingert. Waar deze weg een bocht naar het noordwesten maakt, staat een prachtige stolpboerderij. Deze boerderij, geflankeerd door bloeiende tuinen en statige bomen met een adembenemend uitzicht op de weilanden en het Amstelmeer, vormt het hart van het hospice-ontwerp.

Rondom de centrale stolpboerderij zijn drie nieuwe gebouwen gerealiseerd, elk herinnerend aan schuren. Twee ervan huisvesten individuele appartementen en centraal op het erf staat een speciaal 'Afscheidshuis'. Deze bouwwerken, met hun houten structuur en subtiele afwerking, gaan naadloos op in het landschap en versterken het authentieke karakter van het boerenerf. Het ontwerp van het afscheidshuis doet denken aan de vroegere hooischuur die hier stond, terwijl de appartementen een knipoog zijn naar traditionele schuren.

De stolpboerderij blijft het levendige centrum van het hospice. Hier bevinden zich gemeenschappelijke ruimtes zoals de woonkamer, keuken en een familiekamer. Via een lichte, transparante gang bereik je zes bewonersappartementen, elk met een indrukwekkend uitzicht op het omliggende landschap.

Het Afscheidshuis, in de vorm van een hooiberg, dient als een contemplatieve ruimte voor bezinning en afscheid. De begane grond biedt een ontmoetingsplek met een pantry en garderobe. De hoger gesitueerde aula, ontworpen voor rust en reflectie, presenteert een majestueus panoramisch zicht, ideaal voor momenten van stilte en afscheid.

Fotografie: Stijn Poelstra