Samen Oud

Samen Oud, Haveneiland

De drijfveer voor Samen Oud is het bieden van een hoge kwaliteit van leven voor ouderen. Niet achter de geraniums zitten maar leven, genieten, contact maken en je verbonden voelen, met IJburg, de IJburgers en met elkaar als bewoners. Het gemeenschappelijke én het individuele belang gaan hand in hand.

Als bewoner of echtpaar woon je in een gebouw dat zich vormt om de woongemeenschap. Er zijn twee, drie en vierkamerwoningen. Alle woningen in midden huur zijn flexibel en naar eigen inzicht in te delen. Iedereen kan genieten van de vele gemeenschappelijke ruimtes zoals een lounge, terrassen, theehuis met gemeenschappelijke tuin, grand café/restaurant, muziek kamer, sportruimte, fysiotherapie, activiteitenruimtes, expositieruimte, ateliers en de berging voor de fietsen of scootmobiels in de kelder.

Het gebouw is ontworpen voor de lange termijn. Het tijdloos design, die de tijdsgeest bedient, oogt klassiek zonder nostalgisch of te modieus te zijn. Het sluit door de gevelindeling en opbouw aan op de naastliggende Solids. De plint is transparant en licht, met doorzichten vanaf de straat naar het groene hof achter het gebouw. In de plint komt alles samen, het grand café/restaurant, de sociëteit, de lounge, het eetcafé en een aantal facilitaire ruimtes. 

De binnentuin en gevels herbergen voedselrijke struiken en planten. Hierdoor ontstaan er groene gevels die zo een verlenging van de tuin vormen. De binnentuin is beschikbaar voor kleine diertjes, zoals zangvogeltjes, insecten en kleine zoogdiertjes. In de gevel creëren we verblijfplaatsen voor dieren: nestkasten en schuilgelegenheden voor vogels, insecten, vleermuizen en amfi bieën. De geveloriëntatie is gunstig voor vleermuizen en gierzwaluwen en bevordert zo de biodiversiteit van de omgeving.

Aangezien de milieubelasting van materialen recht evenredig is met het gewicht, construeren we het gebouw zo licht mogelijk en stellen we het gebouw samen uit geprefabriceerde woonunits. De units worden in de fabriek geproduceerd en vervolgens getransporteerd naar de locatie waar ze gemonteerd worden.

Status: VO+
In samenwerking met: RAU Architects, Bureau B+B, DGMR