Amstel

Amstel

Wonen op de Amstel in een prachtige groene omgeving ten zuiden van Amsterdam. Het uitzicht waar met zichtlijnen gretig gebruik van wordt gemaakt is prachtig; de rivier, de groene oevers, roeiers, schepen, vogels. Binnen en buiten vloeien subtiel in elkaar over door de verdiepingshoge glazenhoek gevel, die de doorgang biedt naar het terras.

Voor de verdieping beneden waterniveau is een mooie oplossing bedacht voor daglicht toetreding. Hier zijn de wanden van het plafond losgetrokken waardoor een horizontale lichtstrook de ruimte betreed en het plafond zwevend doet lijken. Door het trapgat langs de watergevel te leggen, wordt ook de benedenruimte verlicht met uitzicht en krijgt de woonruimte privacy door de dichte balustrade langs het trapgat. De gesloten gevel aan de kade vormt een afscheiding van de weg en de open gevel aan de waterzijde geeft de bewoners een prachtig panorama view over de Amstel.

De ark bestaat uit een betonnen bak in het water en een betonnen plaat als dak. De gemeente staat toe dat de gevel aan de walzijde zestig vierkante meter mag bedragen. De betonnen bak in het water mag echter groter zijn. Door de bak vier meter langer dan de gevel te maken ontstaat de mogelijkheid voor een terras aan de woonkamer en een dek achter als toegang naar het weekendschip.  

Fotografie: Christian Richters