Utrecht

Utrecht

Wonen op het water in de Rivierenwijk te Utrecht

De woonark is gelegen aan het Merwedeplantsoen in de Muntstad en biedt aan de waterzijde maximaal zicht en uitzicht op het water, en aan de kade zijde een open relatie met de groene voortuin. De plattegrond van de ark is op de begane grond open. Alle ruimten zijn met elkaar verbonden. Vanuit alle hoeken is er zicht op het water en de voortuin. Het buitenterras aan de waterzijde is gesitueerd aan de noordwestzijde, vanaf waar het mooiste zicht op het kanaal is. Via een grote schuifpui kan de zitkamer worden betrokken bij het terras en ontstaat een grote leefruimte. De keuken bevindt zich in het hart van de ark en biedt een doorkijk tussen de voortuin en het water, op deze plek wordt het bijzondere van het wonen op het water maximaal beleefd. 

Materialen

Een compositie van witte vlakken met zwarte invullingen en houten details zorgt voor het rustige doch vriendelijke karakter van de ark. De ark is stoer en uitgevoerd in witte aluminium beplating met zwarte kozijnkaders. De notenhouten gevels en lamellen zorgen voor een zachte toevoeging aan het gevelpalet en een relatie met het houten dak aan de binnenzijde van de ark. Binnen is de ark sober, maar erg warm. Wanden en vloeren in neutrale tinten, afgewisseld met houten accenten bieden een prettige leefomgeving. De benedenverdieping is licht door het grote raam naast de trapvide en biedt ruimte aan de slaap- en badkamers. Ook zijn op deze verdieping de installatie ruimten gesitueerd.

Installaties

De ark is voorzien van een warmtepompsysteem met buitenunit. Alle ruimten worden verwarmd door middel van vloerverwarming. Het dak is uitgevoerd in een witte dakbedekking, dat minder opwarmt door de zon dan zwarte bitumen. 

Fotografie: Luuk Kramer